Kefal Avı İçin Takım Seçimi Nasıl Olmalı
Kefal avı için öncelikle iğnelerden başlamalıyız. İğne seçerken balığın boyutu ve ağız yapısı çok önemlidir, kefal avında genelde ince iğneler kullanılır ve kalın parakete iğneleri asla kullanılmaz. Klasik üçlü takımlarda genelde 9,10 ve 12 numara iğneler kullanılır ve bunlar ilerya ( yavru veya yemlik kefal ) avında iş görürler. 200 gr üzeri kefalleri avlamak için 7 veya 8 numara beyaz, çapraz ve uzun pala iğneler kullanılır.
Misina seçimi genelde üçlü takımlarda beden misinası olarak 0.20 veya 0.25 lik monoflament misinalar kullanılır.
Bunlar renkli olabileceği gibi standart beyazda olabilir. Meranın yapısına göre kullanmak daha iyidir fakat genelde standart kullanılır, kollar yani köstekler için ise çekeri yüksek 0.15 misinalar kullanmak daha iyidir. Bu kullanılan standart takımlar 200-500 gr arası balıklar için en iyi takımlardır. Ağırlık ise dibin yapısı ve derinlik ve akıntıya bağlı olarak değişiklik gösterir fakat bu takım için 50 gramdan fazlası atarken gerilim oluşturacağı için kopma riski taşır. Bu yazdığım takım genelde kaya kurdu veya boru kurdu ile yapılan avlarda kullanılır. Farklı yemlerle yapılan avcılıklarda farklı takımlar kullanılır. Bir ikinci stilde yüzer mantarla yapılan avcılıktır. Bu stil genelde kayalık yerlerde, suyun 2 metre ve daha fazla derinliğe sahip olduğu bölgelerde iş yapar. Takım 0,16 mm çekeri kuvvetli ince misineden oluşur. Misina uzunluğu 1,5 metre, iğne 8-9 numara siyah çapraz uzun pala ve hemen yukarısına kıstırma kurşun olarak hazırlanır. Genelde zargana topu kullanılmakla beraber, yapılan av uzak mesafe değilse pole oltada kullanılabilir. Pole olta makinesiz ve porselensiz, ince uçlu 3-8 metre arası genelde göllerde kepenez ve karas avında kullanılan oltalara verilen isimdir. Denizlerde kefal ve gümüş avında kullanılır, gümüşte çapari şeklinde kullanılırken, kefalde tek iğneli 10-15 gramlık göl şamandırası ile çok şık avlar yapılır. Yüzer mantarlı oltada kurt kullanarak pole oltalarla yapılan kefal avı hem çok zevkli hem çok pratiktir.
NOT: Bu tip takımlar genelde Marmara bölgesinde çok yaygın olarak kullanılır, bu bölge avlak bakımından diğer bölgelere nazaran daha farklıdır.